Architect in de kijker: De Gregorio

Janseniushof in Leuven

“Eerlijk materiaal op maat van de stad”

Typerend voor de stadsvernieuwing in Leuven is de Dijle, die als bron voor de nieuwe woonprojecten geldt. Eén van de meest opmerkelijke vernieuwingsprojecten langsheen de Dijle in de Leuvense binnenstad is het Janseniushof (Janseniusstraat – Minderbroederstraat), waar projectontwikkelaar Resiterra 206 woongelegenheden bouwt op een 2,4ha groot terrein. Deze stad in de stad brengt een mix van studio’s, lofts, klassieke appartementen, penthouses, bejaardenflats, grondgebonden eengezinswoningen en doorzonflats.



Architectenbureau De Gregorio & Partners kreeg van de bouwheer de opdracht het masterplan over de site te ontwikkelen. Het vertrekpunt van het architectenteam was de Benedenstad - waarop Janseniushof ligt – te transformeren tot een eigentijdse stedelijke woonplek waar samenwonen een belangrijk rol speelt. “De historische gebouwen op de site spelen een belangrijke rol in het totaalbeeld. Voor de typologie hebben we vast gehouden aan traditionele accenten en klassieke materialen om het project in het stadsbeeld in te passen,” vertelt projectarchitect Chiel Schiffeler.
Overal in het projectgebied is groen aanwezig en dat op verschillende schaalniveaus: van privétuin over gemeenschappelijke tuin tot parkzone aan de Dijle. “We hebben zelfs de groene speelplaats van Paridaens mee in het project geïntegreerd. Ze draagt zo bij aan de sfeer en beleving van het geheel. Buiten de schooltijd maakt de speelplaats deel uit van het publiek domein,” onthult Chiel Schiffeler.
Verder benutten De Gregorio & Partners de potentie van de blauwe levensader die over de site stroomt. “De oevers van de Dijle vormen een toevluchtsoord voor rust en ontspanning op de site. Dankzij het park en de speelweide zijn de oevers een plek waar de buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Een ander conceptueel uitgangspunt is het creëren van een stratenweefsel op maat van wonen in de binnenstad. De differentiatie van woontypologieën, de aandacht voor toegankelijkheid en levenslang wonen dragen bij tot een geslaagde sociale mix op de autoluwe site. De doordachte inplanting van de gebouwen op het terrein zorgt ook voor nieuwe plekken in de stad.”



Kleurenonderzoek
Binnen dit masterplan ontwierp De Gregorio & Partners een eerste woonblok. De gevels zijn uitgevoerd in de Jansenius-gevelsteen uit het Nelissen-gamma. De Jansenius is een verfijning van de Premium, waarbij de kleurnuancering samen met Alfredo De Gregorio op maat van het project werd gezet. “De keuze voor deze gevelsteen lag voor de hand,” stelt Chiel Schiffeler. “Het materiaal gaat samen met de identiteit van de stad en het past in het verhaal van de locatie. Gevelsteen heeft bovendien de capaciteit om mooi te verouderen. Zo settelt hij zich als het ware in het stadsbeeld.”
De keuze voor de Premium was het resultaat van een doorgedreven studie. “We hebben het kleurenpatroon van de gevels in de binnenstad in kaart gebracht en zo gedefinieerd welke kleur als het ware bij Leuven past. De Premium beantwoordt het best aan die kleurverwachting.”



Intussen is ook het tweede gebouw op de site gebouwd, naar een ontwerp van Christine Conix RDBM architecten. Zij kozen voor de originele Premium-gevelsteen. Momenteel ligt de derde fase op de tekentafels bij De Gregorio & Partners. Benieuwd naar de kleurnuance die dit gebouw krijgt.


Bronvermelding : De Gregorio