Architect in de kijker: DIA Architecten

DIA architecten: architectuur voor de gebruiker

DIA architecten is een multidisciplinair architectenbureau uit Hasselt dat al sinds zijn oprichting in 1997 onder de leiding staat van architect Philippe Dreesen. Het bureau ontwerpt zowel kleine als grote projecten. Dat gaat van bescheiden verbouwingen en interieurs, over woningen en villa's tot volledige complexen met winkels, groepswoningbouw, kantoren en zelfs industrie. Vandaar ook de naam 'Design, Interieur en Architectuur'. DIA architecten maakt een punt van een persoonlijke aanpak en is dan ook graag van A tot Z bij de projecten betrokken.  Dat kan zelfs gaan van de keuze van het bouwperceel tot en met het laatste likje verf.



Warm minimalisme en functionaliteit

Het bureau gaat bij voorkeur uit van een hedendaagse vormgeving en een duidelijke visie die meestal omgezet wordt in een warm minimalisme, met respect voor de functionaliteit. Bij een meer traditionele stijl slaagt DIA architecten er ook in om het ontwerp naar de 21ste eeuw te vertalen. Het blijft essentieel dat de dromen van klanten gerealiseerd kunnen worden. Een prachtig ontwerp dat niet is afgestemd op de plek waar het gebouwd gaat worden, is een slecht ontwerp. Het gebouw moet functioneel zijn, de gebruiker moet zich er thuis voelen.
Voor elk ontwerp start DIA architecten “from scratch”. Er worden geen kopieën van vorige ontwerpen bovengehaald om op verder te bouwen. Elk ontwerp is dus uniek, op maat ontworpen en gemaakt op de plaats waar gebouwd gaat worden.

Flexibel door samenwerkingen

Hoewel DIA architecten een klein bureau is, kan het het zich zeer flexibel opstellen. Daartoe gaat het samenwerkingsverbanden aan met collega-architecten, ingenieurs, verslaggevers, tekenaars en andere dienstverleners. Naargelang de noodzaak gaat DIA architecten op zoek naar de juiste partners. Dat zorgt ervoor dat de vaste kost laag blijft, terwijl de architecten van het bureau zich kunnen focussen op wat ze écht goed kunnen: ontwerpen.



Strakke lijnen, warme materialen

In Kortessem gaf DIA architecten Huis SYLK een nieuw gezicht. “Huis SYLK is een renovatie van een gelijkvloerse identiteitsloze woning uit de jaren 80”, zegt Philipppe Dreesen. “De bouwheer had een duidelijke voorkeur voor een traditionele stijl.  “Daarop hebben we ingespeeld, maar altijd vertaald naar een hedendaagse stijl. Dat deden we door open ruimtes te creëren met veel glas en warme natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen, baksteen, natuurleien, enzovoort. Strakke lijnen omhullen het geheel.”

Kesseltse Klampsteen geeft textuur

Voor de gevel werd gekozen voor de Kesseltse Klampsteen. “Die sloot het best aan bij de traditionele stijl die we voor ogen hadden”, zegt Philippe Dreesen. “Daarnaast brengt hij de nodige textuur en nuance in kleur. We waren namelijk op zoek naar een bleke steen, met toch voldoende traditionele rode klei in zich. Hij werd gemetseld in een wildverband, wat voor nog meer textuur zorgt. De steen straalt luxe en degelijkheid uit, een uitstraling waarmee de bouwheer zich helemaal kon identificeren.”



Extra ruimte

Er werd een verdieping extra op de bestaande woning gebouwd, om de nodige ruimte te bekomen voor een hedendaags gezin. “Om dit  mogelijk te maken moest het extra gewicht beperkt worden voor de bestaande funderingen, en is geopteerd voor steenstrips op een dikke isolatie en cellenbetonblokken. De isolatie was ook noodzakelijk om te voldoen aan de huidige EPB-norm.”