Architect in de kijker: ISO•Façade geeft architecten alle ruimte
ontwerpvrijheid + onberispelijke isolatieschil
Enkele architecten delen hun tips & tricks met het isolerende gevelsysteem
Creativiteit in baksteen botst vaak op heel wat limieten: de zwaartekracht, de beperkingen van het vakmanschap, dikke isolatiepakketten, … Het isolerende gevelsysteem ISO•Façade maakt komaf met die beperkingen en opent zo een wereld aan mogelijkheden met baksteen.
De wedloop naar compacter en beter geïsoleerd bouwen en renoveren maakt de façade een almaar complexer gegeven in een woningontwerp. De totale gevelopbouw moet zo compact mogelijk zijn, goed isoleren en liefst ook nog een sterke uitstraling hebben. ISO•Façade laat die ruimte. Het isolerende gevelsysteem van Nelissen Steenfabrieken is een totaaloplossing bestaande uit voorgefreesde en gevormde XPS-isolatieplaten, een afwerkingslaag in steenstrips en alle nodige hulpmiddelen (lijm, schroefpluggen, aluminium startprofiel). De gevelsteenstrips zijn in alle denkbare richtingen en formaten op de isolatieplaten te verwerken. Bovendien heeft de ontwerper voor de steenstrips keuze uit het volledige Nelissen-gamma. Dat is een garantie op ongebreidelde baksteencreativiteit. Enkele ontwerpers getuigen.
Frank Jaspers – Architectuur Depot
“Vrijere vormgeving mogelijk”
Ontwerper Frank Jaspers zag in ISO•Façade de geknipte oplossing om een baksteengevel te combineren met een industriële bouwtechniek voor de bouw van een nieuwe vestiging van de bekende winkelketen Free Time in Geel. “De opdrachtgever wilde een degelijkere uitstraling dan stalen sandwichpanelen. Maar de structuur zou een skeletconstructie worden. Een vermetseld buitenspouwblad en prefab sandwichpanelen met een binnenschaal in beton vielen om verschillende redenen af. ISO•Façade bleek de beste oplossing omdat de structuur zo kon voorzien worden van enkelschalige gevelelementen in beton. De afwerking van de structuur en de buitengevel konden zo onafhankelijk van elkaar worden uitgevoerd. Bovendien loopt de isolatie van het gevelsysteem over de voegen van de achterliggende betonelementen door.” De ontwerper koos voor een niet-alledaags verband met verticale staande voegen om te benadrukken dat het om een verlijmde gevel gaat. “Zo konden ook de verticale uitzetvoegen ter hoogte van de kolommen gemakkelijker worden gecamoufleerd. Bij een klassiek verband worden die geaccentueerd als een verticale voeg,” tipt de architect. “Eigenlijk kun je met ISO•Façade op een heel andere manier met baksteen werken. De vormgeving is veel vrijer omdat het dragend aspect van het metselwerk wegvalt.”
Sus Lathouwers – Architectenburo Sus Lathouwers
“Vierkante meters winnen”
Architect Sus Lathouwers gaf een appartement een grondige uitbreiding en renovatie. Het afwerken van de buitengevel lag voor de hand om de isolatiewaarde te verbeteren en om een uniforme uitstraling te krijgen. De architect ging voor een boeiend lijnenspel door te spelen met vlakken in horizontaal en verticaal geplaatste gevelstenen. “De gevelstenen zijn voegloos op de isolatieplaten verlijmd om de dramatiek van de lijnen te versterken. De ISO•Façade bood hier twee grote voordelen: de plaatsbesparing en de geringe invloed op de stabiliteit van het gebouw. Dankzij slanke geveloplossing win je intern vierkante meters.”
Walter Van Erum – V2S
“Zegen voor stabiliteit”
Als stabiliteitsingenieur kreeg Walter Van Erum de vraag mee te denken in een gepaste oplossing voor een gevelrenovatie van een Genks appartementsgebouw. “De uitdaging was de invloed op de fundering te beperken door de nieuwe gevelopbouw zo dun mogelijk te houden. Met zijn lage gewicht en compacte opbouw was ISO•Façade het geknipte antwoord voor dit probleem. Bij klassiek metselen zouden we niet alleen verder van de binnengevel komen, de uitvoering zou in deze specifieke situatie ook moeilijker geweest zijn dan het plaatsen van de isolatieplaten met de gevelsteenstrips.”
Het systeem biedt vaak een geknipte oplossing voor uitdagende architectuur. “De steenstrips bieden bijvoorbeeld een oplossing om grote overkragingen af te werken. Dankzij het lichte gewicht is het veel eenvoudiger deze gebouwdelen aan te kleden. Zeker wanneer de aspecten doorwapenen en koudebruggen van grote invloed zijn.”
Lien Moens – Burobill
“Baksteen in alle facetten benut”
Voor een nieuwbouw in Hoboken zocht Burobill -de limieten van metselwerkverbanden maximaal op. “De witte Rodruza is in alle mogelijke formaten, richtingen en aanzichten toegepast. Het resultaat is een boeiend patchwork van gevelsteen in horizontale en verticale richting.”
De complexe patronen in het metselwerk waren niet de enige reden om voor ISO•Façade te kiezen. “We beoogden een slanke gevelopbouw met een goede isolatiewaarde. Gezien de ligging langs een drukke gewestweg met een tramlijn voor de deur, hadden we toch massa nodig. De keuze viel daarom op een binnenwand in betonblokken met een afwerking in het isolerende gevelsysteem.”
Hubert Bijnens – Arogroup
“Probleemloos horizontaal, verticaal of schuin werken”
ISO•Façade is eenvoudig te verwerken, Tijdens de uitvoering van Residentie Vijverplein in Zutendaal en nieuwe studio’s op Sint-Oda in Overpelt, beiden in opdracht van de vzw Stijn bleek dat iedere aannemer die met zorg werkt - mits een beperkte opleiding door de fabrikant - de werken kan uitvoeren. Het systeem is immers gelijkaardig aan de al jaren gekende isolerende gevelsystemen met bepleistering. ISO•Façade laat echter toe om in het ontwerp met metselwerkverbanden te spelen. Omdat spouwlood, open stootvoegen en parementfundering niet nodig zijn, kan bovendien elk horizontaal, verticaal of schuin vlak probleemloos bekleed worden. In Overpelt hebben we zo bijvoorbeeld 5.000 m² horizontaal en verticaal geplaatste steenstrips verwerkt. De U-vormige terrasoverdekkingen met een breedte van 10 m en een overkraging van 5 m werden – inclusief onderzijde – volledig bekleed met ISO•Façade in wildverband.”
Kortom: ISO•Façade biedt u een universum aan mogelijkheden om tot een eigen en onderscheidend ontwerp te komen.
Meer info? Kijk op http://www.nelissen.be/nl/producten/isofacade/concept