Project in de kijker: Den Boschwachter



Project Den Boschwachter is een residentie die beschikt over 21 appartementen. Het nieuwbouwproject ligt in het hartje van Koersel op een boogscheut van het Kerkplein. En de naam doet het misschien al vermoeden: waar nu 21 families dagelijks thuiskomen woonde vroeger, jawel, een boswachter!


Voordat Den Boschwachter er neerstreek, beschikte het Kerkplein van Koersel reeds over enkele winkels en appartementen. Op een grote lap grond die nog onaangeroerd was, liggen nu 21 nieuwbouwappartementen die opgetrokken werden door bouwbedrijf ABP. Er werden wel enkele voorwaarden opgesteld voordat het nieuwbouwblok er kon komen: het mocht geen project zijn waarvan de footprint niet in verhouding was met de context van een kleine dorpskern. Een uitdaging die Atech Architecten maar al te graag aanging.



“Ik heb het gevoel dat mensen snel bij ons bureau terechtkomen als het gaat over complexe opdrachten”, zegt Pieter Vanhees, die samen met zijn vader zaakvoerder is bij Atech Architecten. “Het moeilijke aan Den Boschwachter was het feit dat we de oppervlakte moesten maximaliseren zonder er een massief appartementsblok van te maken.” En dat deed Atech Architecten op diverse manieren.

Groot gebouw met groen karakter

Den Boschwachter ligt op een organisch gevormd perceel. “Dat wil zeggen dat de perceellijnen niet allemaal heel recht zijn afgetekend”, zegt architect Vanhees. “Dat kenmerk hebben we benut in ons ontwerp.” Een ander opvallend kenmerk aan het project: een deel van de residentie bestaat uit twee bouwlagen, maar naar de hoek van het perceel toe is er met drie bouwlagen gewerkt.



Pieter Vanhees: “Er werd vooral aan de buitenzijde van het perceel gebouwd, waardoor de binnenzijde nog beschikt over een grote open ruimte die we hebben ingericht als park.” Dat groene karakter zorgt voor een mooi natuurlijk uitzicht én komt de doorwaardbaarheid van het project ten goede. “Door dit concept hebben we het maximale uit de bebouwbare oppervlakte kunnen halen én toch nog een stuk groengebied in de kern van het complex kunnen behouden, wat een open resultaat heeft opgeleverd.”



Een ander element dat van Den Boschwachter een luchtige residentie maakt, zijn de appartementsblokken die van elkaar zijn ‘losgetrokken’ door het gebruik van insteken en passerelles. “We hebben een zestal van die insteken gebruikt in het ontwerp. Daardoor krijg je het gevoel dat het appartementsblok bestaat uit vrijstaande gebouwen”, legt Vanhees uit.

Iso-Façade als praktische oplossing

Doordat de gebouwen gekoppeld werden met passerelles waren er veel koudebruggen. “In dit geval is er niet gewerkt met thermische opvangconsoles. De aannemer heeft gekozen voor de meest praktische en eenvoudige oplossing: Iso-Façade. Dat systeem was trouwens ook ideaal voor de vele insprongen, hoekjes en kantjes die bij dit project kwamen kijken. De meerkost van het Iso-Façadesysteem viel trouwens beter mee dan de kostprijs van thermische opvangconsoles.”



De gevelsteen die op de Iso-Façade-manier is verwerkt is de arte. “Het moest een zachte baksteenkleur zijn die niet te fel afstak en mee opging in de natuur, en daarom heeft ABP gekozen voor de arte, een steen met lichtbruine nuances. Een mooie keuze, want het gebouw past daardoor zeer goed in de omgeving. We zijn dus zeer tevreden over het resultaat”, besluit Pieter Vanhees.



Ook bouwbedrijf ABP blikt met een positief gevoel terug op het project. “We zijn heel tevreden over de gevelsteen die we gekozen hebben en over het Iso-Façadesysteem”, klinkt het bij hen. “Er is veel keuze uit steenstrips én ze kunnen op de werf op een handige manier verwerkt worden.” En over het appartementsblok in het algemeen? “Daar krijgen we alleen maar positieve reacties op!”