Project in de kijker: Iconisch zwevend volume

Iconisch zwevend volume trekt de aandacht bij nieuw woonproject in Opglabbeek

Aan de Kapelstraat, vlakbij het Dorpsplein van Opglabbeek, springt een indrukwekkend stenen volume boven de straat direct in het oog. Dit bijzondere architectonische element maakt deel uit van een woonproject ontworpen door Drieskens & Dubois en PCp Architects, en is volledig afgewerkt met materialen van Nelissen Steenfabrieken.



Uit een wedstrijd van de gemeente Opglabbeek kwam het ontwerp van Drieskens & Dubois en PCp Architects als winnaar naar voren. De opdracht was om een appartementencomplex met levensloopbestendige woonunits te ontwerpen op de hoek van de Kimpenstraat en de Kapelstraat, ter vervanging van een vrijstaande woning. Daarnaast moest het gebouw ruimte bieden aan een nieuwe bibliotheek. Voor dit project werkten Drieskens & Dubois en PCp Architects samen met ontwikkelaar Bremco en aannemer Haex.

"Het gebouw telt drie verdiepingen, met op het gelijkvloers – dat zich kenmerkt door een transparante plint – de bibliotheek," aldus Didier Appeltans, architect en vennoot bij Drieskens & Dubois. "De bovenliggende verdiepingen bevatten een mix van zuidelijk georiënteerde privéappartementen en levensloopbestendige woonunits, verdeeld in een verhouding van 2/3 en 1/3. In totaal gaat het om zo’n 20 appartementen. Daarnaast is er een ondergrondse parkeergarage voor circa 30 voertuigen."



Uitkragend volume van 9 meter
Het meest in het oog springende kenmerk van dit bijna-energieneutrale gebouw is het uitkragende volume van 9 meter dat boven de Kapelstraat zweeft en de ingang van de bibliotheek overdekt. “Dit uitkragende deel is een verlenging van de tweede en derde verdieping,” legt Didier Appeltans uit. “De realisatie van deze constructie zonder ondersteunende kolommen vereiste complexe berekeningen. Naast het opvallende volume boven de Kapelstraat zijn er ook bescheidener uitkragende balkons aan de gevel van de Kimpenstraat, en de terrassen van de bovenste appartementen bevinden zich op dit uitkragende volume.”

Het omgaan met het niveauverschil op het perceel was een bijkomende uitdaging bij dit project, volgens Appeltans.

Unieke afwerking met gekaleide look
“Het gebouw is grotendeels afgewerkt met een combinatie van gevelstenen en steenstrippen in de kleur metallic van Nelissen Steenfabrieken,” beschrijft Appeltans de esthetiek van het gebouw. “De stenen en strippen hebben een donkergrijze basis met een lichtgrijze tot witte cementlaag, waardoor een genuanceerde kleurschakering ontstaat. Dankzij de bezanding hebben de stenen een ruwe look.”



“De stenen en steenstrippen zijn in wildverband geplaatst,” vervolgt hij. “De mix van horizontaal en verticaal metselwerk geeft de gevel een speels karakter. De metallic afwerking zorgt na het voegen voor een gekaleide uitstraling. Het volume boven de Kapelstraat is bekleed met steenstrippen op het Iso-Façade gevelisolatiesysteem, inclusief de onderzijde, wat de overkraging een fraai uiterlijk geeft.”

Duurzaamheid als kernwaarde
De keuze voor de stenen van Nelissen Steenfabrieken was niet alleen gebaseerd op esthetische overwegingen. “Net als ons bureau hecht Nelissen Steenfabrieken veel belang aan duurzaamheid. Hun stenen zijn volledig recyclebaar en kunnen na gebruik als gevelsteen een tweede leven krijgen als funderingsmateriaal. Ook het productieproces is zo ecologisch mogelijk. Het is prettig om samen te werken met partners die dezelfde visie en doelen delen. Bovendien stond Nelissen altijd klaar voor advies wanneer dat nodig was,” concludeert Didier Appeltans.



Bron: Bouwen aan Vlaanderen